tisdag 11 december 2007

Maffiafilmen utan maffia

Ett av de mest ökända fallen av filmcensur berodde inte på censurnämnden utan på vad som skulle kunna kallas "påtryckningsgrupp". Filmen hette Gudfadern och de som kände sig förolämpade var maffian och påtryckningsgruppen Italienskättade Amerikaners Medborgarrättsförbund under ledning av Joseph Colombo. När föreningen försökte stoppa filmen tyckte producenten Albert S. Ruddy att det var i hans eget intresse att träffa Colombo och hans representanter för ett meningsutbyte.

Efter långdragna förhandlingar, där förbundet hävdade att maffian inte existerade och bara var ett uttryck för masshysteri, kom de till slut med ett förslag som Ruddy inte kunde tacka nej till. Filmen kunde spelas in utan att han behövde oroa sig för repressalier från ett icke-existerande underjordiskt broderskap om ordet "maffia" togs bort ur manuset.

Ruddy sade att han inte ville förolämpa oskyldiga italienskättade amerikaner som levde i New York och gick med på förbundets förslag. Som det föll sig så blev Joseph Colombo mördad innan filmen hade premiär. Förövarna sägs ha tillhört ett brottssyndikat med samma nationella bakgrund som han själv.

Gudfadern (1972) blev en dundersuccé och det årets mest inkomstbringande film, även utan ordet "maffia". De som tyckte detta var en cynisk kompromiss hade fel. Mario Puzo, författaren till både ursprungsromanen och filmens manus påpekade, "Ruddy var en bra förhandlare, för ordet 'maffia' fanns inte ens med i manuset till att börja med."

2 kommentarer:

Jens sa...

Satan så king!

Eric sa...

Jo, man får se till å vara lite 'kall', om man ska förhandla med maffian. :)