måndag 10 december 2007

Ur led är tiden

Okej, dags för en "tråkig" historielektion. I november 1699 togs beslutet att gregorianska kalendern skulle införas i Sverige. Men det skulle inte ske direkt, utan man skulle utesluta skottdagen under 11 skottår för att få en anpassning i lagom takt. År 1700 slopade man alltså skottdagen, men i fortsättningen gjorde krig och elände att ingen brydde sig om planerna.

Sverige fick nu en egen kalender, svenska kalendern, som inte fanns i något annat land. Till slut fann man detta mycket opraktiskt, så 1712 beslöts det att man skulle återgå till den gamla kalendern genom att sätta in en extra skottdag fredagen den 30 februari 1712, den så kallade tillökningsdagen.

1753 togs det stora steget till den nya kalendern, då man tog bort de 11 sista dagarna i februari. 17 februari följdes alltså av 1 mars. Sverige ville undvika hänvisningar till påvar, så den gregorianska kalendern kallades för nya stilen. Tiden före 1 mars 1753 kallades för gamla stilen.

Genomförandet var dock inte populärt hos alla människor, då många ansåg att man tog bort 11 dagar från deras liv. För att inte tala om alla födelsedagar som kom i ofas. Ja se, människan är då aldrig nöjd, vad man än gör.

Inga kommentarer: